top of page
חיפוש

איך לא לבלות נצח בסטריליזציה של בקבוקים

  • תמונת הסופר/ת: Roee Faigenbloom
    Roee Faigenbloom
  • 24 בספט׳ 2023
  • זמן קריאה 6 דקות

עודכן: 6 בינו׳ 2024

יש הרבה שיטות לסטריליזציה של אביזרי תינוקות. חלקן יעילות יותר וחלקן פחות. אבל רק שיטה אחת שרדה את המבחן של תכל'ס בייבי.

סטריליזציה של בקבוקים ואביזרים אחרים - העיקר שלא יקח לנו נצח (Image by valuavitaly on Freepik)

אחת הבדיחות החבוטות (אך הנכונות) בעולם ההורות היא על תגובת ההורים כשמוצץ נופל על הרצפה. בילד הראשון - מחטאים במים וסבון. בילד השני - מנגבים בחולצה. בילד השלישי - מחזירים אותו לתינוקת כמו שהוא - אף פעם לא מוקדם בשביל לבנות את המערכת החיסונית…

כלב מכרסם מוצץ
גם זו דרך לבנות את המערכת החיסונית Photo by Ksenia Chernaya

לא חשוב איפה אתם נמצאים על הספקטרום, רשימת האביזרים שיש לנקות היא בלתי נגמרת: בקבוקים, פטמות, מוצצים, חלקי משאבות ואפילו צעצועים מסויימים. אז האם נגזר עלינו לבזבז שעות שינה יקרות על הרתחת בקבוקים וקרצוף חלקי משאבות? עד סוף הפוסט הזה תבינו שהתשובה היא בהחלט לא. אנחנו נסקור את שלושת השיטות ההמובילות לניקוי אביזרים ונבחר את זו שלפחות עבורנו, עבדה בצורה הטובה ביותר.

שיטה ראשונה: הרתחה בסיר

השיטה הפשוטה ביותר הנהוגה כנראה מאז שהאדם גילה את האש ואת בקבוקי התינוקות. לוקחים סיר גדול, או כמו שסבתא שלי היתה אומרת - פיילה, מרתיחים בו מים וכשהם מגיעים לרתיחה, "מבשלים" בו מספר דקות את האביזרים. לשיטה הזו כמה יתרונות מובהקים:

  1. פשוט עובדת: אם היא נעשית בקפידה, החיידק והוירוסים המזיקים לא ישרדו את האמבטיה הארוכה במים רותחים, ואפשר להיות בטוחים שהאביזרים יצאו ממנה כשהם נקיים.

  2. זולה: כל מה שצריך זה את סיר נקי, מים וכיריים. את השאר - יעשה הטבע.

  3. מתאימה לאביזרים מרובים: עם סיר מספיק גדול, אפשר לנקות בו זמנית מספר גדול של אביזרים.

אבל, אם השיטה הזו היתה מושלמת, כנראה שהפוסט הזה לא היה נכתב. אכן, לשיטה זו כמה חסרונות משמעותיים:

  1. גוזלת זמן רב: אמנם ההליך הזה נשמע מהיר, אבל למעשה, מתבזבז לא מעט זמן על ההמתנה למים שירתחו כמו גם על הערבוב של האביזרים, על מנת שיתנקו מכל הצדדים. איכשהוא, הבקבוקים פשוט מסרבים לצלול בעצמם לקרקעית הסיר ותמיד זקוקים למעט עזרה מאיתנו.

  2. לא מתאימה למקרים דחופים: תארו לכם שאתם צריכים לחטא בקבוק עבור תינוקת רעבה, ולפני שאתם בכלל יכולים להתחיל להכין את הבקבוק, אתם צריכים להמתין בכדי שהוד מעלתם המים בסיר יואילו בטובם להגיע לטמפרטורת רתיחה.

  3. אבנית: המים בישראל נחשבים למים "קשים", כלומר כאלה שמכילים ריכוז גבוה של אבנית. שימוש במים מהברז ישאיר לאורך זמן אבקת אבנית לבנה על כל האביזרים בהם התינוקת משתמשת. לא נורא, אבל גם לא בטוח שזו הדיאטה שהיינו רוצים להזין את התינוקת שלנו בה. בנוסף, האבנית עלולה לפגוע לאורך זמן ביעילות של אביזרי שאיבת חלב. נשמע כמו אגדה אורבנית לכל היותר - אבל לצערנו הרב חווינו את זה על בשרנו. ניתן אמנם להשתמש במים מהתמי 4 (או כל בר מים אחר שברשותכם), אבל בזמן שלוקח למלא סיר גדול של מים רותחים בעזרת תמי 4, התינוקת שלכם כנראה כבר תיכנס לגן עירייה…

לסיכום, הרתחה בסיר היא שיטה שבהחלט עובדת, אבל בתור הורה עסוק ועייף - חיפשתי שיטה יעילה יותר.


שיטה שניה: מכשיר סטריליזציה אלקטרוני

אז הבנו שלשיטה של הסבתות יש כמה יתרונות, אבל גם חסרונות משמעותיים. הייתכן שבעידן האייפון והנטפליקס אין מכשיר טכנולוגי שפותר את הבעיה הזו? ובכן, בהחלט יש. ישנם מכשירים חשמליים, הנראים כמעין מיכלים גדולים (קטנים מעט יותר ממיקרוגל), שמנקים אביזרים בעזרת אידוי מים ובלחיצת כפתור.

למכשירים האלה יש מספר יתרונות משמעותיים:

  1. מהירים יותר מניקוי בסיר: בניגוד לשיטת סיר המים הרותחים, מחזור ניקוי של המכשירים הללו לוקח דקות ספורות בלבד.

  2. ניקוי של מספר רב של אביזרים: ישנם מכשירים שמסוגלים לנקות עד 8 בקבוקים בו זמנית בנוסף למוצצים או צעצועים קטנים.

אבל, לצערנו הרב, יש למכשירים האלה גם שלוש חסרונות משמעותיים שבעטיים לא הייתי ממליץ לרכוש אותם:

  1. מחיר: כשתינוקת חדשה מגיעה לעולם, הדבר האחרון שחסר לנו זה הוצאה מיותרת. לשלם מאות שקלים עבור עוד מכשיר בבית שבגדול יודע, ובכן, לחמם מים, בהחלט נכנס לקטגוריה הזו עבורי.

  2. אחסון: זה שיקול שלא תמיד נכנס לסל כששוקלים לקנות גאדג'ט מגניב, אבל אם חושבים על זה רגע - האם יש לנו מקום מיותר על השיש (ובעתיד - בארון), כדי לאחסן מכשיר ברוחב של מיקרוגל? הבית שלנו התברך בשיש גדול יחסית, ובכל זאת, בין הכיריים, לתמי 4, למייבש הבקבוקים, והטוסטר - פשוט נגמר לנו המקום.

  3. תחזוקה: כמו כל מכשיר חשמלי, גם המכשיר הזה זקוק לתחזוקה - ובעיקר ניקוי אבנית, שכן השימוש החוזר במים ייצר בסופו של דבר אבנית (כן כן, אותה אחת שפגשנו בשיטה של הסבתות). מרבית היצרנים השונים ממליצים על אחת משתי אופציות - הראשונה, שימוש במים מזוקקים בלבד (נו באמת). השניה, ניקוי בעזרת חומץ, בדומה לקומוקום חשמלי (למי יש זמן).

בקיצור, יש סיבה שהמכשירים האלה לא מאוד פופלריים.


השיטה המנצחת: סטרליזיציה במיקרוגל

האם נגזר עלינו לבשל בקבוקים עד קץ כל הימים? האם ניאלץ לבחור בין פינוי מהשיש של הטוסטר לויתור על הקומקום החשמלי? ובכן, כשחושבים על זה, בכל מטבח בישראל עומד לו בגאון מכשיר מופלא שמחמם כל דבר במהירות ובעוצמה - המיקרוגל. למזלנו, ישנם מוצרים המאפשרים לרתום את המכשיר הזה גם עבור אביזרי התינוקות. כמה פשוט - ככה חכם.


לבעלי מטבח קומפקטי - שקיות סטריליזציה למיקרוגל

את שקיות הסטריליזציה הכירה לנו גיסתי (ודודה של אביב) - אמא לשתי בנות שמעריכה ניקיון וגם את הזמן שלה. שקיות הסטריליזציה הן למעשה שקיות פלסטיק קשיחות יחסית בגודל מעט קטן מדף A4, אותן ממלאים באביזרים השונים בנוסף למעט מים. מכניסים את השקית למיקרו ל-2-3 דקות והופ - אתם מקבלים אביזרים שנוקו עד היסוד.


אז מה היתרונות של השיטה הזו?

  1. השיטה המהירה ביותר: ברוב המיקרוגלים, זמן הניקוי לא עולה על שלוש דקות. בערך 50% מהזמן שיקח באמצעות מכשיר היעודי. בנוסף, צריך עבורן כמות מועטה ביותר של מים (כ-60 מיליליטר, בערך שליש כוס מים). כלומר, בניגוד לניקוי בסיר, ניתן להשתמש במים מהתמי 4 מבלי לבלות בכך את שארית חייכם או במים מינרליים, מבלי לקחת משכנתא.

  2. אפס אחסון, אפס תחזוקה: שקיות הסטריליזציה הן דקיקות ביותר ולא דורשות מקום אחסון יעודי. בנוסף, כל שקית משמשת לכ-20 מחזורים ולכן אין להן סיכוי לצבור אבנית, אם משתמשים במים מהתמי 4 / מים מינרליים.

  3. ניקוי של מספר אביזרים בו זמנית: בכל שקית, ניתן להכנס 2-3 בקבוקים או משאבות וכן מספר מוצצים. לעיתים נידרש לשני מחזורים של ניקוי, אך מאחר וכל מחזור לוקח 2-3 דקות בלבד, זו שיטה מהירה יותר מכל שיטה אחרת.

  4. מתאימות לשימוש גם מחוץ לבית: בשקיות הסטריליזציה ניתן להשתמש בכל מקום שבו יש מיקרוגל - כשהאם שואבת חלב בעבודה, כשמבקרים אצל חברים או אפילו כשנופשים בבית מלון (בואו נפליג מעט עם הדמיון…).


האם יש חסרונות? ובכן, בהשוואה לשיטת סיר המים הרותחים, השיטה הזו מעט יותר יקרה. אני אומר שהיא רק מעט יותר יקרה, משום שבעזרת ידידנו הטוב אמזון, ניתן להשיג אותן במחיר נמוך ביותר. בנוסף, כל שקית מספיקה למספר מסויים של שימושים ולכן צריך לסמן כל שימוש בעזרת מרקר - מעט מציק אך באופן מעשי, מדובר במשהו שאורך פחות משניה.


אנחנו משתמשים בשקיות סטריליזציה של חברת מדלה (Madela) - חברה ידועה המייצרת אביזרים לתינוקות באיכות גבוהה במיוחד. השקיות של מדלה מחטאות 99.9% מהחיידקים והוירוסים הנפוצים ביותר, מיוצרות ללא BPA וזוכות לציון גבוה במיוחד של 4.7/5 באמזון.


משום מה, חנויות רבות בישראל מוכרות את השקיות הללו כמשקלן בזהב. כמו במוצרים רבים אחרים, גם כאן את המחיר המנצח ניתן להשיג באמזון בקישור הזה. אמנם יש דמי משלוח, אבל מחיר המוצר עצמו הוא זול במיוחד. אני ממליץ לרכוש 4-5 יחידות שיסגרו לכם את סיפור חיטוי האביזרים, עד הרגע שבו המוצץ יפול על הרצפה - ואתם תתנו אותו חזרה לתינוקת, כדי שתתחיל לבנות את המערכת החיסונית שלה :)

שקית סטריליזציה של מדלה, אצלנו במיקרוגל
שקית סטריליזציה של מדלה, אצלנו במיקרוגל

לבעלי מטבח גדול יותר - מיכל סטריליזציה למיקרוגל

בדומה לשקיות הסטריליזציה , גם מיכלי הסטריליזציה משתמשים בחום של המיקרוגל ובמעט מים בכדי לחטא את האביזרים. אף על פי כן, הם גדולים משמעותיים משקיות הסטריליזציה - כאן יתרונם, שכן ניתן לשים יותר אביזרים בכל מחזור. מצד שני, כאן טמון גם החסרון שלהם: הם תופסים מקום אחסון על השיש (אך פחות מהמכשירים האלקטרוניים שכן הם קלים וניידים הרבה יותר), מצריכים מיקרוגל בגודל בינוני ומעלה ופחות מתאימים להתניידות מחוץ לבית. אם אתם פחות רגישים למקום אחסון, יש לכם מיקרוגל בגודל בינוני ומעלה ולא זקוקים לסטריליזציה מחוץ לבית, מיכלי סטרליזציה למיקרו הם הפתרון המושלם עבורכם.


תכל'ס בייבי ממליצים על המכשיר של חברת MAM. בדומה לשקיות הסטריליזציה של מדלה, המכשיר של MAM מחטא 99.9% מהחיידקים והוירוסים הנפוצים ביותר, מיוצר ללא BPA וזוכה לציון גבוה של 4.6/5 באמזון. ניתן להשיג אותו במחיר מעולה דרך קיי.אס.פי, בקישור הזה. רק שימו לב שהגובה הפנימי של המיקרוגל שלכם (לא כולל הצלחת הפנימית) הוא 20 ס"מ או יותר.

מיכל סטריליזציה למיקרו של MAM

פינת התכל'ס

לסטריליזציה של אביזרים (בקבוקים, מוצצים וכו') במיקרוגל כל היתרונות בהשוואה לשיטת הותיקה של סטריליזציה בעזרת סיר מים רותחים ולסטריליזציה באמצעות מכשירים חשמליים היעודיים: היא מהירה מאוד, לא דורשת תחזוקה, זולה יחסית, מאפשרת ניקוי של מספר אביזרים וזמינה גם מחוץ לבית.

יש שתי פתרונות לסטריליזציה במיקרוגל:

  1. שקיות סטריליזציה למיקרוגל: הפתרון הקומפקטי ביותר. אנחנו משתמשים בשקיות סטריליזציה של חברת מדלה (Madela). השקיות של חברת מדלה זוכות לציון גבוה במיוחד של 4.7/5 באמזון וניתן להשיג אותן במחיר מעולה באמזון, בקישור הזה.

  2. מיכל סטריליזציה למיקרוגל: מכיל יותר אביזרים בהשוואה לשקיות הסטריליזציה, אך תופס מקום על השיש ומצריך מיקרוגל בגודל בינוני ומעלה. תכל'ס בייבי ממליצים על המכשיר של חברת MAM הזוכה לציון גבוה של 4.6/5 באמזון. ניתן להשיג אותו במחיר מעולה דרך KSP, בקישור הזה.




















 
 
 

Comments


bottom of page